Een boek heeft onderdak nodig en kan onderdak bieden



Beste ###USER_firstname###,

 

Vandaag kan ik niet anders dan met de deur in huis vallen. Mijn boek 'Aandacht in interactie' is door de vakjury van de Orde van Organisatie Adviseurs geselecteerd op de shortlist van het beste boek van 2014!!!!! In de volgende ronde worden 3 van de 9 boeken genomineerd en op 19 mei a.s vindt de prijsuitreiking plaats. Alle negen auteurs zijn uitgenodigd om op de dag van de prijsuitreiking een workshop te verzorgen. Soms is het ploeteren en soms word je door de stroom meegenomen en opgetild...en dan surf je even op die prachtige golf die ontstaat.

 

Het thema en de spanning rondom laten ontstaan dringt zich op allerlei wijzen aan mij op. Het leven en werk zijn daarmee één groot oefen en experimenteerveld geworden. Het zou zo maar kunnen dat ik dit jaar regelmatig een column schrijf over hoe mooi en spannend het is om meer te laten ontstaan. In deze nieuwsbrief vinden jullie het eerste verslag hiervan. Ik hoop ter lering en vermaak!

 

Met een ongebreidelde voorjaarsgroet

Margret

 

 

Hoe spannend is laten ontstaan?

 

Een boek schrijven is dus al prachtig vanwege die condensatie van ervaring – reflectie – gedachteontwikkeling. Maar als het er eenmaal is, dan werkt het door.  Ik heb er alles ingestopt wat ik in huis had en nu is het boek op eigen benen de wereld ingestapt. Af en toe krijg ik een ansichtkaartje van mensen die het boek in hun huis onderdak gegeven hebben. Mensen voelen zich geïnspireerd door het boek, het zet hen aan tot anders denken en kijken, ze gaan experimenteren, ze voelen zich gerustgesteld omdat mislukkingen, botsingen en plekken der moeite er gewoon bij horen, onvermijdelijk en vruchtbaar zijn. Ze doen ontboezemingen dat zij het af en toe ook helemaal niet weten of zijn verbijsterd dat anderen dat anderen zich gesteund voelen terwijl zij zelf menen dat ze ‘niets’ gedaan hebben .

Maar behalve dat het boek werking heeft in de buitenwereld, doet het dat ook in mijn binnenwereld. Als je zo scherp mogelijk hebt geformuleerd waar de spanning tussen organiseren en laten ontstaan over gaat, dan gaat je eigen inzicht aan je trekken, die wil nog meer gestalte krijgen in je leven. En dat is een gemengd genoegen kan ik je wel vertellen. Lees verder

 

 

Interview: Aandacht kind van de rekening?

 

Onlangs werd ik door de SchoolvoorCoaching geinterviewd over mijn boek. Ook al weer zo'n leuke en spannende affaire. 

 

“Mensen vinden het moeilijk om in de spanning tussen twee polen te gaan staan en nu eens hierheen, dan weer daarheen te bewegen. Toch levert dat juist vitaliteit op”, zegt psycholoog en coach Margret van Paassen. Haar Coach2meet op 15 april belooft onverwachte inzichten in hoe tegenstellingen en spanningsvelden ons kunnen helpen in plaats van tegenwerken. - Door Caroline Linssen

 

Wat betekent ‘aandacht’ voor jou?
“Het heeft te maken met waarnemen via al je zintuigen, met ontvankelijkheid en presentie, met open staan voor wat er in het hier en nu is. En daar zie je al de wrijving in organisaties ontstaan, want die kijken naar de toekomst. De spanning tussen nu en later moet je niet opheffen, want daar zit de energie en vruchtbaarheid. Managers willen zo graag de paradoxaalheid van het leven eruit organiseren… Niet doen! Leer verder

 

 

Workshop: Tussen organiseren en laten ontstaan op 15 april a.s.

 

Op uitnodiging van de SchoolvoorCoaching geef ik op 15 april a.s. een workshop over de spanning tussen organiseren en laten ontstaan.

 

Eén van de grootste uitdagingen in het werk als (team)coach en (team)leider is het hanteren van de spanning tussen ruimte en resultaat, tussen sturen en laten ontstaan, tussen richting geven aan de toekomst en aandacht voor het hier en nu. Een belangrijke oefening is om je niet te vereenzelvigen met één deel van het spanningsveld, maar steeds opnieuw een vrij midden te kiezen.

 
Kunnen we de kracht van tegenstellingen voor ons laten werken in plaats van tegen ons? Moeten wij zelf altijd iets doen om productief te zijn of is de werkelijkheid ook productief?
Spanning kan ons uitputten en spanning kan creatief zijn en beweging genereren.

 

 

Tip: De rust van een klooster in je binnenzak!

 

 

Word jij ook vaak geregeerd door alles wat moet?

 

Sneuvelen kostbare momenten van ontspanning?

 

Schaf dan de nieuwe app Benedictime aan!

 

Vanuit het Benedictijnse gedachtegoed is het belangrijk om zowel inspanning als ontspanning, voeding en reflectie een plaats in je dagen te geven. Je richt zelf de app in met vaste momenten en brengt ritme aan in je dagen, vergelijkbaar met de een ritme zoals dat in een klooster gevolgd wordt.