Beste ###USER_firstname###,


Terugkijkend op een heerlijke zomer van fietsen, van samen en alleen, van schrijven, van werken, van mijmeren en niksen, van lezen, van praten en stilte, van bekende en nieuwe plekken, van een punt maken en het laten gaan, van verdwalen, onderweg zijn en thuiskomen.
En hier dan weer een nieuwe editie van de Tarade-Nieuwsbrief bordenvol prikkelende eigenwijzigheid. Heb je ook een mooi voorbeeld hoe je verfrissend bent omgegaan met gezeur op je werk of privé? Geef dan hier je reactie!

Met een hartelijke nazomerse groet
Margret van Paassen

 


Authentiek leiderschap
- verfrissend omgaan met gezeur


Soms vallen de voorbeelden van onvervalst leiderschap je zomaar in de schoot. Aan het begin van de zomer net voor de vakanties losbarsten, praat ik bij met Pieter, een opdrachtgever waarmee ik al heel wat jaren samenwerk. Het is al weer een jaar of vijf geleden dat ik hem geholpen heb bij een professionaliseringsslag van zijn afdeling en bij het ontwikkelen van zijn leiderschapskwaliteiten. Hij was erg gericht op samen en op ontwikkeling, maar kampte zo hier en daar ook wel met zijn behoefte om aardig gevonden te worden. En terwijl we ons tegoed doen aan een heerlijke kipsaté en een glas koele witte wijn aan de oever van de IJssel, begint Pieter te vertellen.

Het is vrijdagmiddag een uur of vier. Ik werk ingespannen aan mijn pc om de kwartaalrapportage voor de directie af te maken. Achter mijn rug hoor ik de opgewonden stem van Edward. Ik draai me half om. ‘Pieter goed dat ik je tref, want wat ik nu weer meegemaakt heb! Albert en Nanda hebben weer eens bewezen dat ze volstrekt onbetrouwbaar zijn. Je kunt eenvoudigweg geen afspraken met ze maken….’
Voor ik eigenlijk weet wat ik doe kap ik zijn woordenstroom af. ‘Jezus Edward ik ben je gezeur nu even helemaal zat! Dit is de zoveelste keer dat je aankomt met wat anderen allemaal fout doen. Man, ga eerst eens naar jezelf kijken. Dit zijn wel je collega’s met wie je moet samenwerken. Ga zelf maar nadenken over hoe je met hen om kan gaan. Ik heb hier nu echt geen tijd voor en geen zin in.’ Resoluut draai ik me terug naar mijn pc, nadat ik nog net een glimp van een uiterst beduusd gezicht opvang. Lees verderLeiderschap versterken


'
Bij leiderschap gaat het om authenticiteit. Echtheid is niet een hoedanigheid, die bij voorbaat aanwezig is, maar die pas door een reeks beproevingen heen gestalte krijgt.'
Cees Zwart

Je leiderschap wint aan impact als je speelruimte creëert en je steeds opnieuw de balans weet te vinden tussen:

•    Richting geven

•    Ruimte bieden

•    Resultaat vragen

•    Rust nemen

Wil je beter jongleren met de vier RRRR? Neem dan contact met mij op!


Boekentips

 

Dit maal twee boeken in de schijnwerper. Als eerste 'Authentiek leiderschap - een kwestie van wil en moed' door Johan Bontje ea. In het boek wordt onderstreept dat leiders steeds minder beoordeeld worden op de positie die zij innemen maar steeds meer op de persoon die zijn zijn. Vooral boeiend is het tweede deel, waarin interviews staan met toonaangevende leiders.

Maar om authenticiteit goed te bestuderen is het ook behulpzaam om je in het tegendeel, maskerade te verdiepen. De klassieker 'Leiders, narren en bedriegers' van Manfred Kets de Vries geeft inzicht in wat er gebeurt als leiders zich onvoldoende bewust zijn van hun persoonlijke drijfveren in relatie tot macht. Een aanrader voor ieder die meer wil weten over de irrationele dimensie in leiderschap en organisaties en met welke psychopathologie je te maken kan hebben in de top.

Minicollege Matthieu Weggeman


Toen ik in juni op de Leiderschap Parade Matthieu Weggeman voor het eerst (eindelijk!) hoorde spreken, was ik meteen verkocht. Een hoogleraar met het voorkomen van een circusdirecteur die doorwrochte kennis presenteert als een cabaretier. Hem nog nooit horen spreken? Hier is je kans!