'Verwondering vormt de basis van alle kennis'

A.J. Herschel

 

 

Beste ###USER_firstname###,

 

Eindelijk de zon schijnt volop en hup we gooien de ramen wijd open. 'Het venster open houden' is tevens het eerste thema van de Masterclass 'Spelen met Spanning', die in september 2016 in samenwerking met de SchoolvoorCoaching van start gaat.


Je verwondering, je nieuwsgierigheid, je twijfel of niet weten zijn de basis voor je vermogen om anders te kijken en nieuwe dingen te zien. Als je nieuwe dingen kunt ontdekken in bestaande situaties, ontstaat er meer (keuze)vrijheid en beweging. Maar hoe snel denken we het al wel gezien te hebben!


In deze nieuwsbrief twee columns waarin ik van kijk verander. Hoe een hartstochtelijke teleurstelling een interessante en leerzame ervaring kan worden. En hoe ik uiteindelijk anders ben gaan kijken naar de huishoudval waarin ik lange tijd dacht dat mijn moeder in gevangen was geraakt.

 

Heb je ook een mooie ervaring waarin je iets anders bent gaan zien? Of heb jij zelf of je team behoefte aan het ontdekken van nieuwe perspectieven? Ik hoor het graag!

 

Warme voorjaarsgroet

Margret van Paassen

 

 

Een hartstochtelijke teleurstelling!

 

Teleurgesteld verliet ik het pand, Ik had me enorm verheugd op dit Diner Pensant. Een uitgelezen kans om rondom een thema een boeiend en onderzoekend gesprek te voeren met elkaar. Maar dat was totaal anders uitgepakt…..Thuis gekomen kon ik de slaap niet vatten omdat ik teveel gegeten had. Doordat ik toch alle tijd had, kon ik mijn teleurstelling eens onder de loep nemen. Wat maakt het toch zo lastig om een goed gesprek te voeren? Lees verder

 

 

Masterclass 'Spelen met spanning'

In september 2016 gaat deze Masterclass van start in samen werking met de SchoolvoorCoaching rondom drie kernthema's uit mijn boek:

  • het venster open houden
  • de plek der moeite betreden
  • een vrije speler zijn

 

Doel

  • Oog krijgen voor organisatiedilemma’s en paradoxen en leren laveren in spanningsvelden.
  • Het leren uithouden en onderzoeken van tegenstellingen, waardoor je nieuwe perspectieven kunt ontdekken en de spanning productief kunt maken.
  • Ontdekken waar je zelf in gevangen zit en hoe je steeds meer een vrije speler kunt worden.

 

 

Voor wie?

Voor ervaren team- en organisatiecoaches, afdelingshoofden, teamleiders en  projectmanagers die tegen de grenzen aanlopen van een oplossings- en resultaatgerichte benadering en die een bijdrage willen leveren aan rijker organiseren.

 

 

 

Mijn moeder,  het huishouden en ik...

 

Hoe heerlijk is het om ’s morgens vroeg, vlak voor ik de deur uitga,  de douche nog even schoon te maken met zelf geïmporteerde huishoudazijn uit Oostenrijk. Innig tevreden verlaat ik dan het pand in de wetenschap dat ik de strijd tegen de kalk en het vuil tijdelijk weer in mijn voordeel heb beslecht. Maar niet altijd was ik zo blij….

Ik groeide op in een huishouden waarin mijn moeder in een ijzeren ritme de scepter zwaaide. Lees verder

 

 

Buurtgezinnen: bouwen aan gemeenschapskracht.
Iets voor jouw gemeente?

 

Ruim drie maanden geleden ging ik van start als coördinator Buurtgezinnen in IJsselstein. Het is geweldig hoe enthousiast dit initiatief ontvangen wordt. Niet alleen maar focussen op zelfredzaamheid, maar ook op gemeenschapskracht. Want als je de dingen samen doet, dan wordt het lichter. Onlangs kwam in IJsselstein de eerste match tot stand tussen een vraag- en steungezin.

 

Een alleenstaande moeder met drie kinderen, die overbelast is, is gekoppeld aan een gezin met een kind. Het jongste meisje van twee komt een dag per week naar het steungezin. Ze wordt rondgereden in de buggy door het meisje van zes. Ze spelen samen buiten. En de moeder heeft een dag lucht, waarin ze af en toe iets voor zichzelf kan doen en ook over haar eigen toekomst na kan denken. En tussen de bedrijven door praten de moeders over hun kroost en de opvoeding. Een verrijking voor beide gezinnen. Zie ook het mooie filmpje over Buurtgezinnen dat RTV Utrecht onlangs maakte.

Denk je dat Buurtgezinnen.nl iets is voor jouw gemeente? Kijk dan eens op www.buurtgezinnen.nl en neem contact op met initiatiefnemer Leontine Bibo. Want in 2017 is er ruimte voor tien nieuwe gemeentes.