Beste ###USER_firstname###,

 

 

Vanaf nu zul je wat vaker een nieuwsbrief van Tarade ontvangen. De laatste tijd struikel ik over de inspiratie en kan niets anders dan daarover (hopelijk) vrolijke, aansprekende, tot nadenken stemmende columns schrijven. De komende nieuwsbrieven hebben als thema leiderschap. Vandaag leiderschap en levenslust, geïnspireerd op de film 'Intouchables'. Ik hoop dat je net zoveel plezier hebt met het lezen van de column als ik met het schrijven ervan...en ik ben benieuwd naar je reactie!

Hartelijke zomergroet,
Margret van Paassen

 

Column: Leiderschap waar de levenslust vanaf spat...

Wat maakt de film Intouchables tot zo'n immens succes? Omdat een positief verhaal is waar de levenslust vanaf spat? Omdat de twee hoofdpersonen, allebei maatschappelijk afgeschreven, bijzondere staaltjes van leiderschap tonen, waarin ze het elkaar lastig durven te maken om het beste in de ander naar boven te halen? Voor degene die hem nog niet gezien hebben, een korte schets. Maak je geen zorgen. Ik vertel alleen over het begin van de film.....

Philip, een steenrijke directeur van een champagne imperium, krijgt een ongeluk, waardoor hij tot zijn nek toe verlamt raakt. Hij is op zoek een persoonlijk verzorger. Samen met zijn secretaresse voert hij  talloze sollicitatiegesprekken, totdat een gitzwarte Driss binnenstormt, doordrenkt van straatcultuur. Driss vraagt aan de verlamde Philip of hij snel een formulier kan ondertekenen, waarin staat dat hij is afgewezen voor de baan. Dan heeft hij drie afwijzingen en komt hij in aanmerking voor een uitkering. Philip vraagt hem de volgende dag terug te komen voor de getekende brief. Alhoewel Driss aan geen enkele formele competentie voldoet, voelt Philip instinctief aan dat deze straatjongen iets heeft dat hij nodig heeft: het ontbreken van medelijden en zijn ongezouten straattaal. De sterk gespierde jongeman schuift ongemerkt een Fabergé ei van de schoorsteenmantel in zijn zak en verlaat het monumentale pand met een cadeautje voor zijn moeder. Lees verder


Lezing / inspiratiebijeenkomst over Leiderschap

Ben je op zoek naar een lezing over leiderschap met verrassende invalshoeken en inspirerende werkvormen? Wil je beweging en verbinding genereren, mensen wakker schudden, op een ander been zetten? Wil je een gesprek op touw zetten met welke vorm van leiderschap past en wenselijk zou zijn in jullie organisatie? Neem dan een kijkje in lezingenkeuken of neem contact op!

 

 

Boektip: Bezielend Leidinggeven

Anselm Grün baseert zich op de 1500 jaar oude Regel van Benedictus die weer volstrekt actueel is en een antwoord geeft op essentiële vragen van onze tijd. Volgens Benedictus is een leidinggevende iemand die het leven dient en mensen bezielt. Zelfkennis, mensenkennis, creativiteit en fantasie zijn hierbij voorwaarden.
Wie zijn medewerkers inspireert en aandacht heeft voor wat ze nodig hebben, schept een 'heiligdom' waarin mensen opbloeien, het bedrijf floreert en ook de leidinggevende zelf vreugde en voldoening ervaart. Waar zo gewerkt wordt hebben bedrijven en organisaties een positieve invloed op hun omgeving en kunnen zo bijdragen aan kwaliteit van leven en herstel van de samenleving.

DVD-tip: Invictus van Mandela

In de film Invictus woont Nelson Mandela vlak na zijn presidentsverkiezing een rugbywedstrijd bij. Het valt hem op dat de blanken het Zuid-Afrikaanse team aanmoedigen en de zwarte Afrikanen (die mondjesmaat te vinden zijn in het stadion, omdat rugby een blanke sport is) voor de tegenpartij juichen. Mandela grijpt de naderende Rugby World Cup aan om het verdeelde land te verenigen, door een gooi te doen naar het kampioenschap. Daartoe moet echter het beneden de maat presterende rugbyteam gerevitaliseerd worden... Net als hij het plan in gang zet, besluit de zwarte sportfederatie met unanieme stemmen om de naam van het nationale rugbyteam te veranderen.
Als Mandela dit te horen krijgt, reist hij direct af naar de vergadering, omdat dit besluit in zijn ogen de verdeeldheid tussen wit en zwart zal versterken. Het rugby team is de trots van het witte deel van de bevolking. Zijn persoonlijke adviseur, praat de hele autorit tegen hem dat het een strategische fout zou zijn om het niet eens te zijn met het eerste democratisch genomen besluit door zijn zwarte achterban. Dat hij zich zelf hiermee schade berokkent.  “Maar het is een verkeerd besluit. Wat voor een leider zou ik zijn, als ik verzuimde hen dat uit te leggen…” Een leider die zich durft uit te spreken, een ongemakkelijke waarheid op tafel legt ten koste van gemakkelijk applaus en electoraal gewin. De film is vernoemd naar het gedicht 'Invictus', dat een grote inspiratie was voor Mandela tijdens zijn jaren van gevangenschap.