Beste ###USER_firstname###,

 

 

Heel erg bedankt voor al jullie leuke reacties! Een paar wil ik er jullie niet onthouden.

  • 'Laat die inspiratiebom maar vallen!'
  • 'Leuk zo'n positieve column, want we zeuren wat af in Nederland'
  • 'Het leuke van ouder worden is dat je geen indruk meer hoeft te maken en je niet meer hoeft te verdedigen. Het is belangrijk dat je bij jezelf blijft en vooral vriendelijk.' (van een 88-jarige nieuwsbrieflezeres!)
  • en een spontane uitnodiging voor een Masterclass de Leiderschap Parade op Neyenrode maandag a.s.

Nou dat is allemaal koren op mijn molen. Dus vandaag een vers inspiratiebrood! In mijn column 'Leiderschap en Verandering' staat het verhaal van de eigenaar van een internationaal familiebedrijf centraal. Blijf reageren, want ik ben ook erg benieuwd naar jouw verhaal...

Hartelijke zomergroet,
Margret van PaassenColumn: Leiderschap en verandering

Celia is directeur-eigenaar van een familiebedrijf, dat ze de afgelopen decennia tot een groot en internationaal concern heeft uitgebouwd. Één van de eerste dingen die me opviel was haar sterke gevoel voor dienstverlening en focus op de klant. Verder is ze wars van opsmuk, recht door zee en stuurt ze (zoals alle familiebedrijven) op continuïteit. Een leider waar je acuut blij van wordt en waarvan je hoopt dat ze zich in Nederland exponentieel zullen vermenigvuldigen. En gevoel voor humor heeft ze ook. Als de internationale bank waar ze bankiert haar wil fêteren met een VIP arrangement, reageert ze: ‘Ik heb liever een lagere rente…’ Maar goed zo’n geweldige vrouw belt natuurlijk ook niet voor niets aan mijn deur. Het eerste wat we bij de kop pakten was die dienstverlenende inborst. Feilloos is ze op de hoogte van de behoeftes, interesses, dilemma’s en ontwikkelingen bij haar (potentiële) klanten. Alleen is ze in al die jaren nooit op het idee gekomen om ook zichzelf als één van haar klanten te beschouwen… En dat ging wringen. Werk-privé balans waren fors uit evenwicht evenals de balans tussen zorg voor de ander en zorg voor zichzelf. Met gezwinde spoed begonnen we de aandacht naar binnen te richten in plaats van uitsluitend naar buiten. Na een jaar was het evenwicht hersteld en verlegden we de focus van onze gesprekken terug naar de organisatie. Lees verder


Tip 1: Verhaal halen met Tarade

Verandering komen niet tot stand door een goed model, een mooie theorie, of een adequate projectaanpak (alhoewel die allemaal behulpzaam zijn), maar door een inspirerend verhaal. In iedere organisatie en in ieder mens gaan fantastische verhalen schuil, maar we vergeten ze vaak 'op te graven' en vorm te geven. Ik ben gek op verhalen. Omdat verhalen het vermogen hebben ons te raken, te inspireren en in beweging te zetten.
Wil je aansprekende verhalen opdiepen uit je organisatie, zodat deze verder richting kunnen geven? Wil je je eigen levensverhaal vormgeven? Neem dan contact met mij op.

  • 'Als het gaat om kennis van het leven of betekenisgeving, moeten we het in toenemende mate met onze eigen verhalen doen.'(Adriaan Bekman)
  • 'Processen en wijsheid kun je alleen doorgeven door verhalen. Luister naar het verhaal in je organisatie en je heb de helft van de oplossing.' (Paul de Bloth)

 

Tip 2: De 7 eigenschappen van effectief leiderschap

Dit boek van Stephen Covey is een klassieker en nog steeds een aanrader. In één oogopslag kun je hier zijn model zien. Een model waaraan trouwens ieders persoonlijke verhaal / visie ten grondslag ligt.

Tip 3: Je moet zeilen op de wind van vandaag...

"Je moet zeilen op de wind van vandaag,
want op de wind van gisteren kom je niet vooruit,
en de wind van morgen blijft misschien wel uit."

en luister hier verder....