Vriendschap, werk en waarheid


Beste ###USER_firstname###,


Mijn laatste column over vertrouwen en verbinding oogstte veel reacties zowel op Tarade als op managementsite, van mensen uit defensie en uit andere organisaties, zowel lovend als kritisch. Het thema leeft enorm en ik kan niet anders concluderen dat uit al die reacties een groot verlangen spreekt. 


Deze nieuwsbrief gaat over het thema vriendschap en waarheid. Waarheid is de beste bescherming. Vriendschap is een broedplaats voor openhartigheid. Van vrienden kun je de kunst afkijken. Vrienden zijn niet te beroerd om kritisch naar je te zijn of boos op je te worden. En als het even moeilijk is durf je een beroep op elkaar te doen. Je hoeft niets 'hoog' te houden als je met vrienden bent, omdat je precies goed bent met al je fantastische talenten en eigenaardigheden. Zouden organisaties waarin vriendschap en de ongetemde waarheid floreren beter presteren?
 
Met een openhartige vriendschapsgroet,
Margret van Paassen


Vriendschap en de ongetemde waarheid

Wat ik zo geweldig vind aan vriendschap is dat je de lastige, ongemakkelijke dingen onverbloemd en spontaan kunt zeggen tegen elkaar. Zo liep ik gezellig met mijn vriendin op een prachtige oude tiendweg door een zomers weide landschap en vroeg haar nietsvermoedend wat ze met haar verjaardag deed binnenkort. “Oh, niks eigenlijk. Nou ja Karin (een andere vriendin van haar) komt. We gaan samen vloeren uitzoeken voor mijn nieuwe huis.’ Er viel een korte stilte, die snel werd opgevolgd met: ‘Maar jij hoeft niet te komen hoor!’ Ik lag in een deuk. Wie zegt er nou zoiets pardoes? Juist ja, een goede vriendin! Zonder plichtplegingen, strategieën of omtrekkende bewegingen. Beter kan toch niet?Het is trouwens dezelfde vriendin die mij een stripverhaal van ansichtkaarten stuurde voor mijn verjaardag. Het ging toen niet goed met mij. Ik bedoel echt niet goed. Om de waarheid te zeggen het ging best slecht. Maar goed ik was dus jarig en was er even rustig voor gaan zitten om mijn verjaarspakketje open te maken en het kaartenstripverhaal te lezen. Op de eerste kaart stond: ‘Je moet niet schrikken hoor van deze kaart, want het verhaal loopt uiteindelijk goed af!’ Nieuwsgierig draaide ik de kaart om en staarde in een afbeelding van de hel… Wie durft er nou iemand de hel voor haar verjaardag te sturen? Ik moest zo ongelofelijk lachen omdat het gewoon waar was! En wat een feest is het toch als de dingen, hoe belabberd ze ook zijn, gewoon waar mogen zijn en door iemand worden opgemerkt. In het soefisme bestaan er wel 31 (misschien een paar meer of minder) verschillende namen voor vriendschap. Dan komen wij er maar bekaaid af met kennis, vriend en boezemvriend of hartsvriendin…


Maar ook op het werk is vriendschap een geweldig fenomeen. Lees verder


Gedicht


je bent zo
mooi
anders
dan ik,

natuurlijk
niet meer of
minder
maar

zo mooi
anders,

ik zou je
nooit

anders dan
anders willen.

Hans Andreus

Een inspirerend portret

In het televisie programma Het Vermoeden werd op 14 oktober prinses Irene geïnterviewd. Een vrouw die de moed had om steeds meer haar eigen waarheid te leven. Voor haar is leven delen. Het leven is relatie. Ze gaat in op afgescheidenheid, wat maakt het voor ons lastig om de ander te ontvangen en de verbinding te ervaren. Alles en iedereen doet er toe. We zijn gewikkeld in de eenheid om ons te ontwikkelen binnen die eenheid. Kijk hier maar verder.